Psykometrisk Test Forberedelse: Gratis Øvelser & Tips – 2024

Job Aptitude Tests Preparation

Hvis du ansøger om nye stillinger, kan du muligvis blive spurgt om at tage en psykometrisk test. Psykometriske tests er vurderinger før ansættelsen, der bruges til at screene interesserede ansøgere. Da rekrutteringsprocessen kan være lang og besværlig, har store virksomheder valgt at bruge online vurderinger for at spare tid og penge.

Selvom det ikke nødvendigvis er svært, kan psykometriske tests være vanskelige. Hvis du har modtaget besked om, at du skal tage en eller flere, vil det være en god idé at forberede dig på forhånd. Mens mange af spørgsmålene er ligetil, så kan logiske og abstrakte tænkningsspørgsmål for eksempel være meget mere komplicerede. Hvis du ikke har set den slags spørgsmål før, kan det være en ulempe for dig.

Du vil ikke altid få en ny chance for at tage testen om, og fordi tidsbegrænsningen på disse tests ofte er meget strenge, kan du muligvis miste vigtige point, hvis du ikke er velkendt med spørgsmålene og de strategier, som er påkrævede for at kunne svare på dem.

Heldigvis, kan du finde mange forskellige spørgsmål om psykometriske tests på vores hjemmeside, helt gratis. Vi vil gerne sikre os, at du er helt forberedt, når du går ind i vurderingscentret, og vi ved af erfaring, at øvelse er den sikreste vej dertil. Så værsgo og klik på vores spørgsmåls-fane for at komme i gang med det samme.

 

Hvad er en egnethedstest?

En psykometrisk test eller en kognitiv evnetest er et generelt ord for en ansættelseseksamen. Disse tests er designet til at evaluere både din flydende intelligens, din medfødte evne til at skabe forbindelser og genkende mønstre og din krystalliserede intelligens, som er den viden du har tilegnet dig gennem uddannelse og erfaring. Så mens nogle spørgsmål vil bede dig om at løse ligninger eller besvare spørgsmål om simple maskiner, vil andre spørgsmål bede dig om at analysere abstrakte mønstre.

Mange af disse tests ligner dem, som du sandsynligvis tog, da du gik i gymnasiet. Ikke desto mindre er der en bred vifte af testudbydere og emner, og der er ikke to tests, som er ens. Da disse tests primært er online, er de fleste af dem flervalgstests. Langt de fleste af dem er også tidsbestemte.

Den eller de test, du tager, afhænger af det job, du ansøger om. Verbale, numeriske og logiske eksamener er den mest almindelige form for psykometriske tests, men der er stadig masser af variation inden for disse kategorier. Mange virksomheder kræver faktisk, at interesserede kandidater består flere eksamener og derefter evaluerer ansøgeren ved hjælp af en sammensat score.

 

Hvordan forbereder man sig til psykometriske tests?

Mange kloge kandidater antager, at de ikke behøver at studere til eksamen før ansættelse, men det kunne ikke være længere væk fra sandheden. Det er rigtigt, at færdighedsvurderinger er designet til at vurdere din intelligens, og øvelse vil ikke drastisk forbedre dine kognitive evner.

Men øvelse vil hjælpe dig med at lære de strategier, du skal bruge for at besvare spørgsmål så effektivt som muligt. Selvom din IQ er over 130 og du kommer ind uden at have forberedt dig overhovedet, ved du ikke, hvordan du bedst anvender din viden. Selvom du stadig kan klare dig meget godt, burde du gerne forpligte dig til en psykometrisk test øvelse mindst et par dage før vurderingen. Dette kan give dig en konkurrencefordel under rekrutteringsprocessen.

Der er to vigtige trin til at forberede sig. Først skal du udfylde så mange øvelsesspørgsmål som muligt. Sørg for at udfylde disse øvelsesspørgsmål under tidsbestemte forhold. Tidsfristen er i de fleste tilfælde en væsentlig del af prøven. Foruden ville eksamen være langt lettere.

For det andet, så skulle du gerne gennemgå dine svar omhyggeligt. Du kan naturligvis rette eventuelle forkerte svar, men du bør ikke stoppe der. Når du har gennemgået alle dine svar, burde du gå tilbage igen for at se, om der var en nemmere måde at besvare spørgsmålet på.

 

Hvorfor skal jeg forberede psykometriske tests?

Arbejdsgivere administrerer denne test til interesserede ansøgere, fordi de ved, hvor vigtigt det er at finde gode medarbejdere. Store virksomheder spilder tusinder og atter tusinder af kroner på dårlige ansættelser og dovne medarbejdere. Udover at genansætte og uddanne en ny medarbejder, vil virksomhederne betale i tab af produktivitet og moral. Endnu værre er det, at dårlige medarbejdere kan påvirke virksomhedskulturen generelt, hvilket gør det sværere for andre medarbejdere at fungere optimalt.

Ifølge forskning er intelligens sammen med personlighed og dedikation selvfølgelig en af de vigtigste kvaliteter hos en medarbejder. Dygtige medarbejdere tilegner sig færdigheder hurtigere og kræver mindre instruktion. De kan analysere og huske store mængder information, og de kan generelt håndtere mere ansvar.

Din psykometriske test afgør i sidste ende ikke, om du fortjener jobbet eller ej. Det vil dog hjælpe dig med at lande et interview. Fordi psykometriske tests er fuldstændig automatiseret, vil en bestået score give dig mulighed for at gå videre til næste runde og hjælpe dig med at skille dig ud fra dine konkurrenter.

Arbejdsgivere er stærkt afhængige af disse eksamener, fordi de har vist sig at være meget nøjagtige. Nogle personer er desværre dårlige testtagere. Imidlertid er psykometriske spørgsmål standardiserede, så de fortæller ansættelsesledere mere om enkeltpersoner i en gruppe end blot et CV på en side, som i mange tilfælde ligner andre CV’er.

 

Afsluttende tanker om forberedelse af psykometriske tests:

Pykometriske tests er sjældent lette, og nogle gange virker det som om rekrutteringsprocessen tager meget længere tid, end den er værd. Men de er vigtige, og de er din nøgle til en position i en stor virksomhed med rig mulighed for vækst. Så tag dig tid til at gennemgå vores gratis spørgsmåls- og prøvetestdatabase, og gør dit bedste for at øve dig så meget som muligt, før du går videre til vurderingscentret.

 

Typer af egnethedsprøver:

Nedenfor har vi listet de syv hovedtyper af psykometriske tests, du vil støde på under din jobsøgning.

 

Numerisk ræsonnement

Numerisk ræsonnement tests evaluerer din evne til at manipulere tal, skrive ligninger og analysere data. Uanset om du laver grundlæggende aritmetik, afslutter en talserie, løser et ordproblem eller beregner en procentdel, bliver du nødt til at bruge matematik. I de fleste tilfælde bør en gymnasial uddannelse være mere end tilstrækkelig til at besvare spørgsmålene.

 

Verbalt ræsonnement

Verbalt ræsonnement tester kandidaternes brug af grammatik og tegnsætning samt mængden af ordforråd og læseforståelse. Du redigerer sætninger, definerer ord og besvarer spørgsmål om korte passager.

 

Logisk ræsonnement

Virksomheder har brugt logiske ræsonnementstest mere og mere, fordi de gør et fremragende stykke arbejde med at vurdere rå intelligens. På en logisk ræsonnementseksamen bliver kandidater og jobsøgende bedt om at analysere mønstre af abstrakte former, evaluere logiske argumenter og løse komplicerede gåder.

Uanset om de er baseret på deduktiv eller induktiv ræsonnement, vil disse spørgsmål teste din evne til at løse problemer, vurdere påstande og genkende mønstre.

 

Deduktiv ræsonnement

Deduktivt ræsonnement er en form for logisk argumentation, der bruger universelle regler til at etablere konklusioner om bestemte tilfælde. Fordi deduktivt ræsonnement er meget metodisk, er der langt mere sikkerhed involveret og langt mindre formodning. På disse tests vil du hovedsageligt gennemføre syllogismer og evaluere logiske argumenter.

Du behøver aldrig at have studeret deduktivt ræsonnement eller logik generelt for at lykkes med disse eksamener; Du skal dog sørge for at være meget opmærksom på nøgleord og sætninger, når du begynder at øve.

 

Induktivt ræsonnement

Induktivt ræsonnement, også kendt som abstrakt ræsonnement i mange tilfælde, er det nøjagtige modsatte af deduktivt ræsonnement. Mens deduktivt ræsonnement starter med en regel og slutter med en bestemt, begynder induktivt ræsonnement med mindre tilfælde og slutter med en grundlæggende teori. Det giver dig mulighed for at generalisere en række begivenheder og teoretisere individuelle handlinger.

I disse spørgsmål får du abstrakte tegninger og bliver bedt om enten at gruppere dem i kategorier, udfylde et mønster eller identificere afvigende værdier.

 

Diagrammatisk ræsonnement

Diagrammatiske ræsonnementstest ligner meget induktive ræsonnementstest, for så vidt som de gør brug af abstrakte diagrammer. Men i modsætning til induktive ræsonnementsspørgsmål involverer de systemer snarere end serier eller matricer. På disse vurderinger får du et diagram, der repræsenterer et slags kompleks, og du bliver nødt til at bestemme de regler, der definerer transformationer.

 

Mekaniske og tekniske psykometriske tests

Mekaniske og tekniske psykometriske tests indeholder spørgsmål om enkle maskiner, elektroniske kredsløb, gear, optik og væsker. Nogle gange bliver du bedt om at identificere en fejl, og andre gange bliver du spurgt om, hvordan systemet fungerer. I begge tilfælde forventes det, at du trækker på en vis mængde erfaring og baggrundsviden.

 

Rumligt ræsonnement

Rumlige ræsonnementstest ligner induktive ræsonnementstest, men de er designet til alle, der ønsker at forfølge et job inden for teknik, arkitektur eller grafisk eller indretning. Testen vil evaluere, hvor godt du kan visualisere komplekse former i både to og tre dimensioner. De fleste af spørgsmålene vil bede dig om enten at kombinere eller rotere givne figurer i dit sind og derefter vælge det svar, der bedst svarer til det resulterende billede.

 

Kognitive evner

Kognitive evne eksamener er designet til at ligne IQ-tests, og de kan administreres til medarbejdere i enhver disciplin og på ethvert niveau. De indeholder normalt en kombination af verbale, numeriske og logiske spørgsmål, og ansøgere bliver nødt til at besvare et stort antal spørgsmål på meget kort tid. Når det kommer til kognitive evne test, er strategi virkelig nøglen til succes.

 

Fejldiagnose

Fejldiagnoseundersøgelser administreres ofte til ingeniører, mekanikere og teknikere. De ligner meget diagrammatiske ræsonnementstest i deres form; Hvert diagram indeholder dog en fejl, som du som testtager skal identificere.

 

Koncentrationstest

Koncentrationstest gives til personer, der ansøger om job, der er gentagne og ensformige, men som kræver meget fokus og koncentration. Disse test gives ofte til lokomotivførere, men kan også gives til personer, der arbejder med administration eller dataanalyse. På en koncentrationstest får du et ark med enten markeringer eller prikker og forventes at identificere en bestemt variant. Testen er tidsindstillet og varer normalt mellem ti og tyve minutter.