Matrigma Test Online Forberedelse: Gratis Øvelsesspørgsmål & Tips – 2024

Job Aptitude Tests Preparation

Hvad er Matrigma-testen?

Matrigma-testen (Hogan Matrigma Test) er en ikke-verbal psykometrisk test, der er udviklet af Assessio International. Navnet Matrigma er en kombination af ordene “matrix” og “GMA”, som er en forkortelse for generel mental evne. Navnet er repræsentativt for testens opbygning og formål.

Matrigma blev udviklet af de førende udbydere af psykometriske test i Skandinavien og tjener arbejdsgiverne ved at måle og forudsige en række kvaliteter som f.eks:

 • Jobpræstationer
 • rå intelligens
 • Problemløsningsevne
 • Ræsonnementsevne
 • indlæringsevne

Matrigma-testen er formateret således, at kulturelle eller sproglige barrierer ikke kan begrænse den. Den har været anvendt globalt siden 2009 som en af de bedste ikke-verbale psykometriske tests. Efter succesen med Matrigma-testen har Assessio International udgivet endnu en version af testen. De har i øjeblikket to versioner af Matrigma-testen; den klassiske og den adaptive.

 • Classic Matrigma – Den klassiske Matrigma-test består af 35 spørgsmål over 40 minutter. Hvert spørgsmål trækkes fra en tilfældig bank, hvilket sikrer, at flere kandidater alle vil få helt forskellige tests. Classic Matrigma er den mest almindeligt anvendte form for vurdering.
 • Adaptiv Matrigma – Den adaptive Matrigma giver kandidaterne tolv minutter til at besvare tolv spørgsmål. Den kaldes Adaptive Matrigma, fordi spørgsmålene bliver gradvist sværere, efterhånden som man kommer igennem vurderingen, og alternativt bliver lettere, efter at et spørgsmål er besvaret forkert. Denne version af Matrigma anses for at være den sværeste.

Arbejdsgivere bruger typisk Matrigma som et redskab i forbindelse med screeninger forud for ansættelse for at teste områder som f.eks. dine deduktive ræsonnementsevner. Disse tests sendes til ansøgerne via e-mail, som de skal udfylde inden for et bestemt antal dage, eller ansøgerne kan blive bedt om at tage testen personligt.

 

Tips til at løse spørgsmål i den adaptive Matrgima-test

Matrigma-testen, som nogle gange kaldes en diagrammatisk ræsonnementstest, måler dine kognitive evner med brug af former og genstande i en vanskelig rækkefølge. Den kaldes en matrix, fordi spørgsmålene indeholder et tre gange tre puslespil, som ansøgeren skal navigere i, når han/hun får seks forskellige svarmuligheder.

Sekvenserne kan bl.a. være angivet ved en ændring i retning, frekvens, form eller størrelse. Normalt beder Matrigma ansøgerne om at finde den allersidste form i mønsteret, som vil være placeret nederst til højre i tabellen.

Der er nogle almindelige regler i forbindelse med prøverne i abstrakt ræsonnement, som er nyttige at huske på, f.eks:

 

 • Samling
  An assembly occurs when two or more shapes from one of the rows or columns are merged to form one singular object. This type of sequence can go from left to right or vice versa and they can even meet in the middle. Assemblies are fairly easy to identify but can get tricky as it progresses or adds more shapes.
  Eksempel 1:
  Construction
  Eksempel 2:
  Folding and symmetry
 • Spejling
  Spejling sker, når figurerne vendes på tværs af x- eller y-aksen. De roterer i variationer på 90° omkring hver ramme. Husk forskellene mellem drejning og spejling. Hvis objektet roterer, kan det vende i alle retninger, mens det kun vil kunne skelnes fra det oprindelige billede i 90° intervaller, hvis det spejles.
  Eksempel:
  Mirroring
 • Bevægelse
  Figurerne forskydes på tværs af hver række og kolonne i løbet af bevægelsesreglen. Det kan være tydeligt eller let, og omfatter typisk brugen af flere figurer.
  Eksempel:
  Movement
 • Gentagelse
  Mønstret kan afsløres gennem det antal gange, en form optræder i en sekvens. Gentagelsen kan være i figurens udseende, placering eller farve.
  Eksempel:
  Frequency
 • Progression
  En progression angiver en form for vækst eller konstruktion af genstanden. Det er normalt flere former, der tilføjes til objektet en efter en, efterhånden som sekvensen skrider frem. Forestil dig at tilføje punkterne til en stjerne en efter en. Dette ville følge reglen om progression.
  Eksempel 1:
  Сolor Change
  Eksempel 2:
  Number Change
 • Revolve
  Revolveringsreglen er, når figurerne roterer enten i hele matricen eller uafhængigt af hinanden i en række eller kolonne. Dette kan illustreres ved roterende farver eller figurer, der skaber en slags cirkulær omrids.
  Eksempel :
  Rotation

 

Hvordan scorer man Matrigma-testen?

Matrigma-testen scorer ved hjælp af normgrupper. Normgrupperne er afhængige af det område og det ekspertiseniveau, du besidder. Assessio International bruger normgrupper, der kan sammenligne din score med titusindvis af tidligere scoringer.

Matrigma-testen placerer dig i en af tre grupper baseret på din score: høj, gennemsnitlig og lav. Disse vurderes på en skala fra et til ti, hvor ti er den højest mulige score, man kan opnå. Nedenfor kan du se, hvad scoren fortæller en virksomhed om en kandidat:

 • Høj score
  En høj score betyder, at du har opnået syv til ti ud af de mulige point. En sådan score er tegn på stærke logiske og abstrakte ræsonnementsevner, evnen til at arbejde godt og tilpasse sig nye oplysninger og miljøer samt stærke ledelses- og problemløsningsevner.
 • Gennemsnitlig score
  En gennemsnitlig score vil ligge mellem tre og seks. Denne score fortæller arbejdsgiveren, at kandidaten opfylder standarden for beslutnings- og ræsonnementsevner. En gennemsnitlig score på dette område kan også betyde, at ansøgeren har stærke egenskaber andre steder, som kan vise sig at være vigtigere for et job.
 • Lav score
  En lav score er nul til to ud af ti mulige point. Afhængigt af, hvor vigtige problemløsningsevnerne er for det pågældende job, kan det betyde, at en ansøger udelukkes fra yderligere overvejelser. Dette skyldes, at en sådan score tyder på, at der er tale om en langsom elev, som kan have problemer med at opfylde høje krav.

Til sidst vil disse scorer blive placeret på et normalfordelingsdiagram med en lille søjle i midten, der viser den gennemsnitlige score for en bestemt normgruppe. Dette vil vise arbejdsgiverne, hvor du står i forhold til ligesindede personer.

Det er vigtigt at bemærke, at du ikke får din nøjagtige score. Du vil kun modtage en meddelelse, der angiver din score som høj, lav eller gennemsnitlig. Din potentielle arbejdsgiver er den eneste person, der vil se din score og beskrivelser af din normgruppe. Hvis du føler dig nervøs for at tage vurderingen eller er bekymret for din score, skal du huske på, at den rå score for den almindelige befolkning ligger på ca. 45 % i gennemsnit. Det er helt normalt, at du ikke kan svare på alle spørgsmål eller har svært ved at svare på dem.

 

Hvordan kan jeg forberede mig på Matrigma-testen?

Det kan virke svært at forberede sig til Matrigma-testen, men en god score kan være inden for rækkevidde med lidt øvelse. Det anbefales, at du i første omgang gennemgår en håndfuld eksempler på spørgsmål. Dette vil gøre dig fortrolig med den generelle idé om indholdet. Jo mere du arbejder dig igennem problemerne, jo hurtigere vil du være i stand til at genkende deres regler og sekvenser.

Dernæst skal du sætte din viden på prøve og øve dig med en prøveopgave af en onlinevurdering. Disse vil ikke kun give dig materialet, men også hjælpe dig med at øve dig med tidsbegrænsningen. Mange finder dette besværligt, især dem, der tager Adaptive Matrigma, og det ender med at koste dem point. Ved at bruge de online øvelsestests får du mulighed for at finde et effektivt tempo og forbedre dine tidligere point.

En anden nyttig ressource kan være at se en ven tage vurderingen eller se en video af en person, der løser spørgsmål svarende til dem i Matrigma. Nogle gange kan det at se andres tankegang hjælpe dig med at udvide din egen tankegang. Du kan gøre dette for regler, som du har problemer med. På den måde kan du se trin for trin for at finde en løsning.

 

Øv Matrigma Eksempelsspørgsmål

 1. matrigma sample question 3
 2. matrigma example question 4
 3. matrigma free question 5

Svar

 1. C
 2. A
 3. F